Странните отношения: бавна смърт за личността ви

Portrait of happy young couple playing with pillows in the sofa.

Има добри отношения. Има лоши отношения. Но има и странни отношения.

С добрите всичко е ясно – те създават безопасна и подхранваща среда. С лошите също – там насилието е във всякакъв вид и определено действа зле.

Но при странните отношения нещата са сложни – изглежда, че е добре, но всъщност не е.

Кои отношения са странни?

Това са тези отношения, в които един от партньорите постоянно не разбра какво се случва.

Например в една двойка отношенията между мъжа и жената са прекрасни, атмосферата е топла и подкрепяща, но мъжът всячески избягва секса. И това продължава две години. Жената нищо не разбира, безпокои се, тревожи се, мисли, че тя е виновна. Никакви обяснения и разговори не изясняват ситуацията. Отношенията са странни.

Лошото е, че странните отношения не се променят. Добрите може да се влошат, лошите да се подобрят, но странните си остават странни.

Защо отношенията стават странни?

Причините са много, но важното е, че те не са съсредоточени във вас. Ако вие сте в странни отношения, значи мястото ви не е в тях. Възможно е партньорът ви да има личностно или психическо разстройство. Може да пази някаква тайна, която се бои да ви разкрие. Мнофо са предположенията.

Няма нужда да знаете причините. Ако се окажете в такива отношения, бягайте!

Бягството е най-добрата стратегия.

Това не означава да разрушите връзката си при първа възможност. Винаги първото предложение е да разговаряте, да обсъждате, да търсите взаимно приемливи варианти. Направете го, но твърде вероятно е след време да установите, че нищо не се променя. Това още веднъж потвърждава основния признак на странните отношения – непроменяеми са. Ако след много опити за промяна осъзнаете, че сте в странни отношения, бягайте. Поне се изнесете от общия ви апартамент.

Това е нормална хигиенична процедура. Съжителството в странни отношения вреди на хоарата. Те започват да се карат за глупости, да си мислят, че с тях нещо не е наред. Това е една бавна смърт на личността им.

Има две причини, поради които хората стоят в странни отношения:

#1. Съжаляват за инвестицията си.

Хората са устроени така, че често ценност за тях са инвестициите им на време и емоции в една връзка. В психологията този механизъм е известен като проява на когнитивен дисонанс. Не се поддавайте на този механизъм. Да, вложили сте много сили и емоции, но това означава ли, че трябва да се жертвате заради тях? Къде е записано това като ваше задължение? Помислете за вас и напуснете!

#2. Страх от бъдещето.

Много хора във връзка се страхуват да погледнат напред във времето. Струва им се, че няма да се получи в нова връзка, че няма да са щастливи, обхваща ги тъга и меланхолия. Често самите странни отношения карат хората да променят адекватната представа за себе си.

Не се поддавайте на този страх. Помислете за това колко вече сте навредили на живота и на здравето си с пребиваването си в тази връзка. Помислете си, че ситуацията ням да се промени, а вашето здраве ще се влошава. Помислете и напуснете.

Преведи »