Как да контролирате волята си?

young pretty woman doing a strong gesture

До неотдавна битуваше мнението, че силата на волята е като туба с бензин. С всяко трудно решение, което сте взели и се опитвате да устоявате в течение на деня например, вие губите част от силата на волята си. Основавайки се на тази теорич, в края на деня би трябвало да сте изчерпали ресурса си от умствени сили и не успявате да четете книги, а предпочитате да гледате в една точка. Но скорошно прочуване доказва, че тази теория е грешна: може би волята изобщо не се подчинява на никакви ограничения!

Но, ако волята е неизчерпаема, защо понякога усещаме, че ни липсва такава? И как можем да се възползваме от нейната безграничност?

Новите изследвания показват, че по-скоро ние можем да избираме как да задействаме силата на волята ни. Много изследвания проучват как именно участникът се справя с втора задача, след като е изпълнил първата. Първата задача винаги е свързана със самоконтрола, затова тази задача е свързана с изтощението на участника. На практика тази задача кара участникът да превключва от стремеж към контрол към стремеж към удовлетворение. Пристъпвайки към втората задача, мотивацията им вече функционира по друг начин. Изтощение има, но нещата са далеч по-сложни. Важното е да разберем как работи силата на волята и до каква степен е възможно да я контролираме.

Можем да препрограмираме мозъка си да мисли в тази посока.

Ако силата на волята работи на принципа на мускулите, има значение какво усилие е нужно, за да бъде изтощена. Много ненужни решения отнемат силата на волята и пречат за взимането на по-важни решения. Ето защо например мого хора, които се занимават с важни дела, носят например еднотипни дрехи всеки ден (като Марк Зукърбърг).

Според изследването обаче, изтощението на волята зависи и от отношението на хората към задачата – то трябва да е по-весело и ведро. Ако си мислите, че притежавате безгранична сила на волята, твърде вероятно е да се окажете прави.

  • На хора, които мислят, че имат безгранични възможности, не им трябва например сладко в следобедните часове, за да работят ефективно. Те запазват самоконтрола си независимо, е не са пили кола или са яли шоколад.

  • Тези хора се възстановяват по-бързо след тежък работен ден. Докато хората, които мислят, че нямат сили, на следващия ден се чувстват изтощени. Докато първите си поставят още по-големи цели за постигане.

  • Хората, които вярват в безграничната сила на волята си, продължават да се самоусъвършенстват по време на изпълнение а задачите си. Докато другите веднага започват да изпитват изтощение.

Една от причините за разликите между двата типа хора е, че тези, които вярват в силите си, започват да се държат по различен начин – не отлагат работа и са по-ефективни. Решението на сложни проблеми те приемат като сигнал за действие и мотивация.

Как да възпитате у себе си сила на волята?

Един от начините е, като приемате волята като емоция. Вероятно мисълта, че може да имате изтощение на емоциите като любов или щастие ще предизвика смях у вас. Ако на всеки проблем или задача гледате като на възможност да се позабавлявате, ще имате далеч повече сили за решението.

Защо усещаме изтощение, след като нашата воля е неизчерпаема?

Загубата а самоконтрол настъпва тогава, когато се появи конфликт между две ваши цели. Емоционалната ви реакция определя вашия избор. И нещата не са това дали ще се отажете от сладолед със смокини. Просто да отслабнете с няколко килограма за плажа е по-малко важна цел за вас от това да изпитате удоволствие сега и веднага.

За да развивате безграничната сила на волята си, трябва да се занимавате с проекти, които ви доставят удоволствие или да се фокусирате върху позитивните страни на нещата. Колкото повече време посвещавате на това, толкова повече мотивация ще имате.

Трябва да знаете, че да се откажете от някои от целите си, е напълно нормално. Ако не можете да намерите в себе си емоционален стимул да пробягате 18-километров маратон, не си струва да го правите.

В идеалния свят може да се заобиколите само с неща, които ви доставят удоволствие. В реалността дори работата мечта често е съпроводена с неприятни задачи. Когато силата на волята ви е много слаба, тогава се опрете на навиците си. Например създайте си навик да попълвате скучния отчет веднага след закуска – автопилотът ви помага за подобни случаи.

Как да прилагате на практика безграничната сила на волята?

За да преследвате дългосрочната си цел са нужни усилия. Това, с което се занимавате в свободното си време, може да ви помогне да съхраните мотивацията си на високо ниво.

Според изследванията физическото натоварване подобрява когнитивните и изпълнителски функции. Важното е да сте последователни. Силата на волята се усилва с тренировките. От друга страна нередовните тренировки може да окажат както положително, така и отрицателно въздействие върху волята в зависимост от интензивността на натоварването.

Усилването на волята е свързано и с медитирането. Смисълът е в това да обмисляте мислите и чувствата си без предразсъдъци. Това ще в помогне да разбирате по-добре кое ви изкушава и щепомогне да проявявате самоконтрол.

Изследванията показват, че менталните и емоционални сигнали могат да помогнат за съхраняване на мотивацията ви на високо ниво. По-малко говорете за това колко сте уморени – това ще опрости и ускори процеса на преоценка на собственото ви отношение към силата на волята.

Преведи »